Управен одбор

                                                                         Одбор на директори
                                                                                  Биографии

Вилма Трајковска

Вилма Трајковска е поранешната прва дама на Република Македонија и вдовицата на починатиот Борис Трајковски, која беше втор претседател на Република Македонија од 1999 до 2004 година. Во моментов, таа работи како директор за издавачки услуги на Народната банка на Република Македонија Република Македонија. Таа е исто така основач на ВИТРА, непрофитна и невладина фондација основана во Македонија во 2001 година, со цел афирмација на жените и нивната улога во сеопфатен развој на општеството. Како поранешна прва дама, г-ѓа Трајковска одигра динамична улога во Македонија, имајќи ја улогата да ги придружува сопругите и сопружниците за време на посети од странски достоинственици, ja претставува Македонија во странство на патувања со сопругот и одржува и присуствуваат на разни конференции и форуми во Македонија и во странство .

Таа беше покровител на Меѓународната конференција “Жените во 21 век” одржана во 2002 година во Охрид, која се фокусираше на улогата на жените во развојот на демократијата во Југоисточна Европа.

Г-ѓа Трајковска е основач на Меѓународната фондација Борис Трајковски. Таа има две деца, Сара и Стефан.

 

Кристина Дикинсон

Пионер во одбрана на правата на лицата со хендикеп, Кристина Дикинсон била потпретседател на Полио Плус, која е водечка невладина организација во Македонија, во која членува од 2001 година. Од 1997 до 2001 година работела како независен застапник за правата на лицата со посебни потреби во Македонија, особено со Специјалниот институт за Демир Капија за лица со сериозна попреченост во развојот. Преку нејзините напори таа успеа да го наметне прашањето за правата на лицата со попреченост  пред  пратениците и јавноста и често се ангажира во лобирањето. Таа исто така работи со Полио Плус за усогласување на македонското законодавство со законодавството на ЕУ за овие прашања. Има добиено бројни награди за својата работа со хендикепираните лица во Македонија.

 

Венера Новаковска

Во 1990 година, Венера го отвора и раководи со НОВА Институтот за јазици (НИИ), пионер во школувањето во приватното учичиште за странски јазици  во Република Македонија. Институтот  продолжува да работи успешно и едуцира неколку стотици јазични студенти годишно. Помеѓу 1991 и 1999 година НОВА стана главна координативна канцеларија на програмата за размена на AYUSA за Република Македонија, обезбедувајќи културно и образовно доживување на САД до неколку стотици македонски средношколци и студенти. Од 1996 до 1998 година, Венера беше претседател на Друштвото на македонско-американско пријателство и еден од основачките членови на Меѓународната фондација за подигнување на достигнувањата во Република Македонија, што го создаде првиото бизнис образование за помлади во земјата. Следната година, таа стана една од основачките членови на Управниот одбор на Македонската програма “модел на Обединетите нации”, која ја продуцираше првата MMUN конференција во Македонија.

Со сето ова искуство и богатство на знаење, Венера го продолжи своето најголемо достигнување во 1997 година, основајќи го меѓунаорното  средно училиште НОВА (за возрасто од 9 до 12 години), образовна иснтитуција по американски модел  прво званично приватна гимназија во Македонија. Венера исто така е член на Фондацијата Глобални Приклучоци, престижен академски круг составен од директори на познати меѓународни училишта. Во моментов, Венера работи на пилот програма со Министерството за образование, која ќе го поддржи вклучувањето на македонските граѓани во програмата НОВА за средно обраование. Таа е исто така дел од образовната група спонзорирана од Европскиот центар за малцински прашања.